Degut luonnossa


Degut elävät luonnonvaraisina Chilessä Andien vuoristoilla. Siellä ne elävät pääosin metsissä ja hiekka-alueilla. Degut ovat aktiivisimmillaan aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä kuten ne ovatkin päiväaktiivisia eläimiä.

Degut ovat kasvinsyöjiä ja luonnossa elävien degujen ruokavalio ei ole niin monipuolinen kuin lemmikkidegujen yleensä on. Niiden ruokavalioon kuuluvat luonnossa pääosin ruohokasvien ja pensaiden lehdet, yrtit, siemenet, kasvien kuoret ja kaarna.

Deguilla on useita tapoja, joista ne alkukantaisina ovat hyötyneet. Degut esimerkiksi varastoivat ja piilottavat ruokaa, jotta ruoan voi syödä myöhemmin, kun tulee nälkä. Luonnossa degut myös yhdessä kaivavat pitkiä tunneleita maan alle monta degua peräkkäin voidakseen piiloutua petoeläimiltä kuten linnuilta, pöllöiltä ja ketuilta, varastoidakseen ruokaa ja pesiytyäkseen. Degut nimittäin elävät isoissa yhteisöissä ja sen takia lemmikkideguja on hyvä olla enemmän kuin yksi. Degu tarvitsee seurakseen lajitoverin ja sen lisäksi lemmikkidegut tykkäävät myös omistajiensa huomiosta.

Luonnossakin degut vaihtavat turkkinsa kahdesti vuodessa. Suurin karvanlähtö tapahtuu keväällä.

Degut ovat sukua marsuille ja chinchilloille sekä myös tuco tuco nimiselle jyrsijälle, josta voisin myös kirjoittaa artikkelin, sillä en ollut ikinä ennen kuullutkaan tuco tucoista ja olisi varmaan muillekin mielenkiintoista lukea aiheesta, josta ei ole suomeksi paljoa tietoa.

Comments

Popular Posts