Degujen tavat

Tässä tekstissä kerron joistain degujen tavoista. Miksi degu narskuttelee hampaitaan, näykkii, kaivaa, piilottaa ruokaa, jyrsii paljon ja "soittaa" häkkiä?


Hampaiden narskuttelu
Degut narskuttelevat hampaitaan ollessaan tyytyväisiä ja rentoutuneita. Meidän degut narskuttelevat välillä hampaitaan, kun silitän tai rapsutan niitä. Mutta toisinaan degut voivat narskutella hampaitaan ollessaan ärtyneitä ja se kuulostaa erilaiselta kuin tyytyväisen degun hampaiden narskuttelu. Kiinnitä huomiota tilanteeseen, jossa degu narskuttelee hampaitaan niin ehkä huomaat, mistä on kyse.

Näykkiminen
Kun degu näykkii, se ei aina tarkoita mitään pahaa. Se voi usein tarkoittaa degun pitävän sinusta! Mutta jos huomaat degun esimerkiksi haluavan takaisin häkkiin/terraarioon, saattaa degu näykkiä sen merkiksi. Jos degu puree kovaa, se tarkoittaa yleensä degun olevan ärtynyt tai se voi yrittää suojella itseään puremalla. Jos kosket deguun sen syödessä, degu voi kokea sen ärsyttävänä ja näykkiä. Degua ei saa häiritä, kun se syö. Näykkiminen riippuu myös degun luonteesta.

Kaivaminen
Luonnossa degut kaivavat pitkiä tunneleita piiloutuakseen petoeläimiltä. Kaivaminen on luonnollista deguille. Joskus olen huomannut Malina-deguni "kaivavan" jopa häkin tasoa.

Ruoan piilottaminen
Luonnossa degut piilottavat ruokaa selviytyäkseen talvesta. Deguille on siis luonnollista piilottaa ruokaa eri paikkoihin.

Jyrsiminen
Deguilla on tarve jyrsiä, sillä niiden hampaat kasvavat ja degujen on lyhennettävä niitä. Jyrsiminen vaikuttaa olevan mieluisaa tekemistä deguille.

Häkin "soittaminen"
Häkin "soittamisella" tarkoitan häkin kaltereiden kolistelemista hampailla. Silloin häkki niin sanotusti soi. Degut tekevät sitä välillä ja se voi johtua tylsyydestä tai sitten degut haluavat huomiota, pois häkistä, ruokaa tai ne haluavat lyhentää hampaitaan. Jotkut degut saattavat myös tykätä häkin kaltereiden äänestä.

Hännän heiluttaminen
Valpas, iloinen tai energinen degu saattaa heiluttaa häntäänsä.

Rummutus
Degu rummuttaa jalkaansa maahan varoitukseksi. Yleensä lemmikkidegut eivät tee niin, mutta jos tekevät, degut varoittavat muita deguja.

Iloinen ääntely
Degut "juttelevat" keskenään iloisesti kujertaen.

Korkea ääni
Korkea ja nopea yksittäinen ääni on varoitusääni, kun degu tuntee olonsa uhatuksi.

Comments

Popular Posts