Tietoa deguista, osa 2

Sattuuko degun purema?
Degut eivät yleensä pure paljoa, mutta jos degu puree, sen purema voi sattua ja puremakohdasta voi tulla verta niin kuin muidenkin jyrsijöiden puremasta. Degun pureman voima (bite force) on 21.9 N, mikä on matalampi kuin oletettaisiin niiden kokoon nähden.

Miksi degu näykkii?
Degu näykkii, kun se haluaa näyttää pitävänsä omistajastaan tai kun se haluaa leikkiä, mutta joskus myös silloin, kun sitä ärsyttää, mutta silloin näykkäisy on yleensä kovempaa.

Onko degu sukua marsulle?
Degu ja marsu ovat kotoisin samalta alueelta, mutta toisin kuin jotkin lähteet antavat ymmärtää, marsut eivät kuulu degujen kanssa samaan sukuun, eivätkä edes samaan heimoon ja niillä on esimerkiksi erilainen ruokavalio, joten ethän ajattele, että degun ja marsun hoito olisi todella samanlaista.

Tarvitseeko degu lajitoverin?
Degu voi elää luonnossa jopa sadan yksilön yhteisössä, joten degu tarvitsee seurakseen lajitoverin.

Miksi degu puree häkkiä?
Degu joko yrittää lyhentää hampaitaan, degulla on tylsää tai se haluaa esimerkiksi pois häkistä, ruokaa tai huomiota. Degu saattaa myös tykätä häkin pitämästä äänestä ja voi tehdä sitä vain huvin vuoksi.

Saako deguille antaa sokeria sisältävää ruokaa?
Deguille ei saa antaa sokeria sisältävää ruokaa eli ei esimerkiksi hedelmiä, eikä porkkanaa tai hunajaa. Asiasta löytyy paljon erilaista tietoa ja jotkin lähteet sanovat, että deguille saa esimerkiksi antaa omenaa herkkuna, mutta sokeria nimen omaan ei saa antaa, sillä deguille voi helpolla tulla diabetes.

Saako deguille antaa hamsterin ruokaa?
Halusin laittaa tämän kysymyksen tähän blogipostaukseen, sillä usein ajatellaan, että ei haittaa, jos antaa jollekin jyrsijälle jonkin toisen jyrsijän ruokaa, mutta deguille ei saa oikeasti antaa muiden jyrsijöiden ruokaa, sillä niissä on usein ainesosia, jotka eivät ole hyväksi deguille. Chinchillan pelletit usein käyvät deguille, mutta on hyvä tarkistaa, ettei niissä ole sokeria.

Comments

Popular Posts