Degulajit

En ollut itse aiemmin tietoinen siitä, että degulajeja on useampia, kunnes luin jostain Mocha Island deguista, jotka ovat siis ihan toinen degulaji, eikä niiden tieteellinen nimi ole Octodon Degus kuten tavallisilla deguilla. Ne kuuluvat silti Octodontidae-heimoon, eli ovat myös deguja. Octodontidae-heimoon kuuluu 14 lajia, joista kaikkia ei kuitenkaan luokitella deguiksi. Niistä viisi kuuluu Octodon-sukuun ja ne luokitellaan deguiksi. Degulajeja ovat siis Octodon Degus, eli tavallinen degu, Octodon Lunatus, Octodon Bridgesii, Octodon Pacificus, eli Mocha Island degu ja Octodon Ricardojeda.


Octodon Ricardojeda eli Ricardo Ojeda's degu on vuonna 2020 Argentiinasta löydetty laji. Se elää pienellä alueella Itä-Chilessä ja Länsi-Argentiinassa. Lajia ei löydy Wikipedian Octodontidae-heimon lajiluettelosta. Sen ajateltiin aiemmin olevan sama kuin Octodon Bridgesii, mutta vuonna 2020 genomitutkimus osoitti sen olevan oma lajinsa. Fylogeneettisten todisteiden perusteella se voisi olla läheinen laji tyynenmerendegun kanssa, josta se erkaantui omaksi lajikseen aikaisen jääkauden aikana noin 1.97 miljoonaa vuotta sitten. Octodon Ricardojeda on nimetty argentiinalaisen nisäkkäiden tutkijan Ricardo Ojedan mukaan.

Octodon Lunatus eli moon-toothed degu (suomeksi myös Chilendegu) on Chilessä vuoristolla ja Tyynenmeren rannikolla maan keskiosassa asusteleva degulaji. Toisin kuin jotkin muut degulajit, se on yöaktiivinen. Sen karvan on huomattu olevan vähemmän UV-säteilyä heijastava kuin muilla Octodontidae-heimoon kuuluvilla lajeilla, luultavasti sen takia, että laji on yöaktiivinen.

Octodon Bridgesii eli Bridge's degu (suomeksi myös Andiendegu) elää Etelä-Chilessä kivisillä metsäalueilla. Se on nimetty kasvitieteilijä Thomas Bridgesin mukaan. Andiendegu on myös yöaktiivinen kuten Chilendegu. Metsien kaataminen saattaa vaikuttaa lajin vähenemiseen. 

Octodon Pacificus eli Mocha Island degu (Tyynenmerendegu) on degulaji, joka elää Mochan saarella Tyynellämerellä. Se on päiväaktiivinen kuten tavallinen degu. Lajilla sanotaan olevan alkukantaiset Octodontidae-heimon ominaisuudet kuten pitkä turkki ja häntä, josta puuttuu tupsu.

Comments

Popular Posts