Ennen degujen hankintaa

 


Yli vuosi sitten saimme kaksi tyttödegua Malinan ja Cherryn. Degut ovat ihania lemmikkejä! :) Jos olet miettinyt degujen hankkimista, tästä artikkelista saattaa olla apua.


Ensin on hyvä tietää perustietoa deguista. Degu eli torvimyyrä (Tieteelliseltä nimeltään Octodon degus) on siis jyrsijä, joka on luonnonvaraisena kotoisin Chilestä. Siellä ne elävät jopa sadan yksilön yhteisöissä. Degu on väriltään yleisimmin ruskea agouti, mutta niitä on myös muun värisiä. Kuvassa vasemmanpuoleinen Cherry on ruskea agouti ja oikeanpuoleinen Malina hiekan tai maitokahvin värinen. Deguilla on oranssit hampaat. Lemmikkidegu tarvitsee lajitoverin tai useamman.

Lemmikkinä deguja pidetään yleensä häkin ja terraarion/akvaarion yhdistelmässä, mutta välillä myös häkissä. (Mutta otathan huomioon, ​​että degut saattavat purra rikki häkin muovisen osan.) Muoviset esineet eivät ole hyviä deguille. 

Kuivikkeeksi parasta on kuiva kutterinpuru. Muutkin jyrsijöille tarkoitetut purut käyvät ja erilaisia ​​​​​​puruja voi sekoittaa keskenään kuivikkeeksi.

Degut syövät pääosin heinää ja sitä onkin aina oltava niiden häkissä. Sen lisäksi deguille myydään myös omia ruokia ja chinchillojen ruoat käyvät myös hyvin, mutta deguille ei saa antaa mitään sokeripitoista ruokaa. (Ei hedelmiä!) Deguille saa myös antaa joitain kasviksia tuoreena esim. kurkkua, parsakaalta tai salaatinlehteä. Välillä saa myös antaa PIENIÄ MÄÄRIÄ kaurahiutaleita.


Degut juovat vettä ja niille täytyy 
ostaa juomapullo ja ruokakuppi ennen kuin ostat degut.

Degut tarvitsevat paljon aikaa ja tykkäävät tulla pois häkistään. Aluksi degut täytyy tietenkin totuttaa käsittelyyn. Ne ovat sosiaalisia, leikkisiä ja älykkäitä eläimiä. Ethän päästä deguja vapaaksi paikassa, jossa on johtoja, etteivät degut pure niitä. Deguille on annettava oksia purtavaksi. Esimerkiksi pajun- tai omenapuunoksat ovat hyviä deguille. Jyrsijöille myydään myös muita aktiviteetteja niinkuin tunneleita ja piilopaikkoja.

Degut peseytyvät kylpyhiekassa, joten ennen degujen hankintaa on oltava kylpyhiekka-astia ja kylpyhiekkaa. Degujen on peseydyttävä noin 2-3 kertaa viikossa. Jätä kylpyhiekka deguille häkkiin noin 30 minuutiksi tai voit myös jättää hiekan häkkiin pitkäksi aikaa ja vaihtaa sen välillä.


Deguilla on karvanlähtöaika kahdesti vuodessa. Suurin karvanlähtö tapahtuu keväällä, kun ne vaihtavat turkkinsa ohuempaan kesäturkkiin. Silloin deguja voi harjata vauvaharjalla tai pehmeällä hiusharjalla.

Degut eivät saa kastua niin kuin eivät monet muutkaan jyrsijät. Se ei ole hyväksi deguille, niiden turkki ei kuivu helpolla ja siihen voi kasvaa bakteereja ja hometta, jos se ei kuivu tarpeeksi nopeasti.

Degut pudottavat joskus häntänsä suojellakseen itseään muilta eläimiltä. Degua ei ikinä saa vetää tai pitää kiinni hännästä. Silloin se voi pudottaa häntänsä ja se ei kasva takaisin. Tässä artikkelissa kerron lisää degun hännän lähtemisestä: Jos degu pudottaa häntänsä; Mitä tehdä?

Comments

Popular Posts